Zonnebril net zo belangrijk als zonnebrandcrème

Zonnebril op en laat die zomer nu maar echt beginnen! De weersvoorspellingen voor de komende dagen beloven weer veel goeds! Het gaat mooi weer worden om er eens lekker op uit te trekken en van het zonnetje te gaan genieten. De stranden en terrassen zullen de komende dagen weer volstromen met mensen.

Onze huid beschermen we goed maar onze ogen niet

Gelukkig zie je steeds meer en vaker dat mensen hun huid goed beschermen tegen de schadelijke straling van de zon doormiddel van een goede zonnebrandcreme. Logisch omdat we ondertussen allemaal wel weten wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je onbeschermd de zon in gaat.

Niet elke zonnebril is hetzelfde

Zo logisch als dat we het met zijn allen vinden om onze huid te beschermen. Zo makkelijk gaan veel mensen om met de bescherming van hun ogen. Hoe vaak zie je niet dat mensen zitten te knijpen met hun ogen vanwege het felle zonlicht doordat ze geen zonnebril dragen? Daarnaast gaan de zonnebrillen bij goedkope prijsknallers of op markten als warme broodjes over de toonbank wanneer de zon gaat schijnen. Hierbij word meestal niet gekeken of deze zonnebrillen ook aan de eisen voldoen waar een zonnebril aan moet voldoen en hierdoor is het vaak een schijnbescherming tegen de zon.

Waar moet een zonnebril dan aan voldoen?

Om te beginnen is het goed te kijken naar de CE-markering. Hier staat een getal tussen de 0 en 4. Dit getal staat voor de kleurintensiteit wat vervolgens weer staat voor de bescherming tegen verblinding.
Het getal 0 betekend een absorptie van 20% en de 4 geeft weer een absorptie van 92-97% aan. Oogartsen raden een minimale absorptie aan van 75%. Hiervan bent u enkel verzekerd bij een CE 3 markering.

Hoe zit het met UV bescherming

Maar er is meer dan enkel de CE-markering.. Denk hierbij aan de UV bescherming die het glas heeft. In de betere zonnebrillen word vaak gewerkt met een UV400 codering tegen wat staat voor een 100% UV-bescherming. Vergeet ook niet dat een zonnebril pas echt goed beschermt op het moment dat deze past bij uw gezicht. Is het de juiste neusmaat en de juiste breedtemaat bijvoorbeeld.

Uw vakopticien zal u hier alles over vertellen en u adviseren om dit jaar goed beschermd van de zon te kunnen genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *