Opticiens

Zelfstandige opticiens hebben een prachtig vak waarbij zowel een medisch aspect is als ook een modieus.

Wat doen opticiens?

opticiensDe opticiens bepalen door middel van een oogmeting welke sterkte u nodig heeft om weer zo optimaal mogelijk te kunnen kijken. Vervolgens zal de opticien u adviseren over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Hierbij kunt u denken aan een bril voor de verte een leesbril of misschien wel een multifocale bril. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid voor contactlenzen.

Pas op, iedereen mag zich opticien noemen

Het beroep opticien is in Nederland geen beschermd beroep meer. Wat betekend dat ongeacht de opleiding iemand zich opticien mag noemen. Wanneer uw opticien wel de officiële opleiding heeft gedaan is dat een 4 jarige MBO opleiding op niveau 4. U kunt zich voorstellen dat een vakopticien die de opleiding heeft gedaan veel meer kennis heeft over u ogen dan iemand die eigenlijk is opgeleid als koekenbakker. Daarom is het ook raadzaam voordat u een oogmeting laat verrichten te informeren of u met een gediplomeerd opticien te maken heeft.  Een opticien die aangesloten is bij vakopticien heeft iedergeval deze opleiding gehad.

Zelfstandige opticiens moeten ook smaak hebben

Zoals al eerder aangegeven is het vak opticien ook een modieus vak. Immers zal de vakopticien ook met u in gesprek gaan om te bepalen wat voor een montuur u zoekt en zal hij u ook adviseren welk montuur het beste past bij u gezicht en bij uw behoeftes waar u de bril voor gaat toepassen.

De meeste optiekwinkels hebben een aantal verschillende merken waar u uit kunt kiezen.

Hierbij kiezen de winkels vaak of ze gaan voor de bekende merken of juist willen werken met minder bekende merken maar die door bijvoorbeeld het materiaal zich weer onderscheiden.

Ruim 2200 optiekwinkels

In Nederland zijn er ruim 2200 optiekwinkels hiervan is ruim de helft in handen van zelfstandige opticiens en de overige zijn ketenbedrijven. Waar de ketenbedrijven veelal gebruik maken van grote reclamecampagnes dis de zelfstandige opticien veel meer lokaal gericht.

De vakopticien is een zelfstandig werkende opticien

De zelfstandig vakopticien zal zich over het algemeen onderscheiden ten opzichte van de grote ketens. Omdat een vakopticien vrij is in zijn keuze voor producten die het beste bij u passen. Zonder dat er door een ver hoofdkantoor een commercieel assortiment is bepaald. Om die reden kan een vakopticien zich veel sneller aanpassen aan de behoeftes van zijn klanten. Maar heeft ook veel meer kennis in huis en weet precies wat er te koop is. Omdat een zelfstandig vakopticien volledig op de hoogte is van alle nieuwe ontwikkelingen.