Contactlenzen

Contactlenzen zijn een goed alternatief voor een bril. Er zijn een heleboel verschillende contactlenzen, op de markt tegenwoordig. Het eerste onderscheid wat gemaakt kan worden is of het om een harde of zachte contactlens gaat.

Harde contactlenzen

Harde contactlenzen ervaren mensen vaak als minder comfortabel zeker in het begin vraagt dit een behoorlijke gewenning. Groot voordeel is de levensduur van deze lenzen. Qua aanschaf zijn ze vaak wat duurder maar met name door de langere levensduur op termijn wel een voordeliger product dan een zachte lens.

Zachte contactlenzen

Zachte lenzen zijn flexibeler dan harde lenzen en wordt vaak als meer comfortabel ervaren. daarnaast zijn er heel veel verschillende soorten contactlenzen te verkrijgen.

Voorbeelden van de verschillende soorten contactlenzen zijn:

  • Daglenzen
  •  Weeklenzen
  • Maandlenzen
  •  Multifocale lenzen
  •  Torische lenzen
  •  Kleurlenzen

Daglenzen zijn lenzen die zoals de naam al zegt 1 dag gebruikt kunnen worden. Voordel hieraan is dat het een heel hygiënisch systeem is. Deze lenzen worden vaak gekocht in doosjes waar er bijvoorbeeld 30 in zitten

Weeklenzen dienen of na 1 week of anders na 2 weken vervangen te worden. Er zijn ook mogelijkheden om te kunnen slapen met deze lenzen

Maandlenzen vervangt u na 1 maand. Dit zijn veel gebruikte lenzen en vragen wel weer een goede behandeling door ze dagelijks te reinigen met lenzenvloeistof.

Multifocale lenzen zijn lenzen waarmee u zowel veraf als dichtbij scherp kunt kijken

Torische lenzen bevatten ook een cilinder sterkte

Kleurlenzen zijn er zowel met als zonder sterkte en kunnen de kleur van het oog veranderen

Er zijn ten opzichte van een bril ook voor en nadelen te bedenken:

Voordelen zijn onder ander dat lenzen onzichtbaar zijn. Maar denk ook eens aan sporten waarbij het niet altijd handig is om een bril te dragen.

Nadelen zijn er ook te bedenken, bijvoorbeeld dat je wel moet leren om lenzen in en uit te zetten. Ook heeft het wat meer aandacht nodig met het reinigen. Alhoewel je met daglenzen daar geen last van hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *