Oogmeting, bij wie laat u dat doen

Bij een oogmeting maken we onderscheid tussen een objectieve oogmeting een subjectieve oogmeting.

Objectieve oogmeting

De objectieve meting wordt gedaan door middel van een autorefractor. Dit is een geautomatiseerd apparaat waarbij de klant naar een afbeelding kijkt en het apparaat volledig automatisch berekend welke sterkte de klant nodig heeft. Bij de meeste opticiens wordt dit apparaat gebruikt als voormeting voor de subjectieve oogmeting. de objectieve meting geeft een hele goede indicatie maar zal bij de vakopticien toch altijd worden gevolgd door een subjectieve meting.

Subjectieve oogmeting

De subjectieve meting is een meting waarbij de klant naar letters of cijfers kijkt die op een scherm geprojecteerd worden. Het apparaat waar je doorheen kijkt als klant heet een phoropter en is dit is een apparaat met heel veel kleine lensjes er in met alle verschillende sterktes. Hierbij wordt zowel het rechter als linkeroog apart van elkaar gemeten en ten slotte met beide ogen tegelijk open.

Lees sterkte

Wanneer er nog een leessterkte nodig is zal de opticien die als laatste ook nog meten. Dit gebeurt door een leeskaart aan de phoropter te bevestigen.

Het resultaat

Uiteindelijk komt er uit de oogmeting een sterkte die zowel een min als plus sterkte kan zijn. Ook is er tijdens deze oogmeting gekeken of de klant een cilindersterkte nodig heeft en met welke asrichting. Tevens kan hier uitkomen of de klant een prisma nodig heeft.

Door wie laat u uw ogen meten

Een VakOpticien heeft een gedegen opleiding gehad van 4 jaar. Alhoewel je met een thuiscursus ook al andermans ogen kan meten. Gaat het wel om je ogen en je ogen wil je alleen door de beste vakman of vakvrouw laten meten. Liefst iemand die al jaren in het vak zit en geen banen hopper die vandaag metselaar is, morgen iemands ogen staat te meten om de volgende dag koekenbakker te worden. Je wilt dus je ogen laten meten door iemand die zijn vak graag uitoefent en al jaren ervaring heeft op het gebied van optiek.

Misschien een idee om is vrijblijvend bij een VakOpticien langs te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *